Thursday, December 31, 2009

Dialah sahabat..

Aku ingin menceritakan tentang seorang sahabat kepada diriku sendiri yang mana dia adalah insan istimewa yang mana aku sendiri tidak mampu menandingi keikhlasan dan kesabarannya.

Seorang sahabat yang mana apabila menerima racun
Semanis-manis madu yang dibalasnya..

Seorang sahabat yang menumpahkan keikhlasan dalam persahabatan
Sehinggakan mereda api pertelingkahan
Kebaikan yang tidak minta dibalas..

Seorang sahabat yang menghargai dan menyayangi nilai sebuah persahabatan
kerana tuhan yang satu, Allah..

Seorang sahabat yang sentiasa menambah rasa cinta pada tuhanku, Allah
Tidak pernah lupa mengingatkan tentang tuhanku Allah
Kerana kita semua berhutang kepada Allah
berhutang kehidupan dan nikmat..

Seorang yang mana apabila aku keliru,
cahayakah yang menyuluhiku?
atau kegelapan yang menyelubungiku?

Buat pertama kalinya dalam hidup aku merasakan betapa payahnya dunia dakwah
kentalnya jiwa seorang pendakwah
pabila bercakap tentang kebenaran
ditentang dengan kebatilan yang membutakan
Kalau bukan kerana memikirkan tidak mahu mengeruhkan keadaan
Memang bertambahlah laser mulut

Oleh kerana aku ini insan lemah
aku tidak mampu menampung beban itu sendiri
Dialah seorang sahabat yang memberikan nasihat
sesejuk embun pagi
selembut pawana petang
yang mana butir bicaranya bukan diatas dasar menjaga hati sahabat
Tetapi berdasarkan kebenaran

Itulah dia yang selalu aku kagumi
Kerana kekuatan hatinya tidak mampu aku gapai dan capai

Disaat aku hampir tumbang,
Dia berkata,

Bila engkau memandang segalanya dari tuhanmu,
Yang menciptakan segalanya,
Yang menjadikan sakit hatimu,
Yang membuat keinginanmu terhalang,
serta menyusahkan hidupmu,
Pasti akan damailah hatimu,
Kerana masakan Allah sengaja menciptakan sesuatu yang sia2,
Bukan Allah tidak tahu betapa retaknya hatimu,
tapi, mungkin inilah yang dia tahu,
hati2 inilah yang selalunya lebih lunak dan mudah dekat dan akrab dengan-Nya..
La tahzan..

Dialah sahabat kurniaan Allah,
Yang mana kehadirannya dulu aku benci
tapi kini hadirnya dalamnya hidupku merupaka satu nikmat yang sangat aku syukuri,

JAGALAH PERSAHABATAN YANG MEMBAWA KE SYURGA

Sunday, December 27, 2009

Especially for me and u too..

I have been tagged by my 'FASHIONABLE' roomate Miss Anith Amira whose father's name is 'COPYNPASTE' from mine!!haha

1. adakah anda rasa anda HOT?

if you're think you're HOT, i'm hotter than u.
(cause i like spicy food and u cannot challenge me in term of endurence from HOT food..:))

?can it be considered as HOT??Whatever?

2.Upload 1 gmbar yg anda suka




3. cerita pasal gambar

This is my little talkative youngest sister....alya hijanah
cute but very naughty
MAWAR BERDURI..Haaaha

4. selain nama sendiri, ape pggilan yg orang guna untuk pggil ko?

kakak n 'mama'..:)

5. tag lagi 6 orang
Najwa Arifah
Azim Muiz
Ieka
Nor Haida
Sayyidah Syamilah
Athirah
6. siapakah gerangan no 1 pada anda

My dear friend..bakal guru cemerlang

7. kata sesuatu mengenai org no 5

seorang yang petah dan keibuan kalau bercakap

8. no 3 ada hubungan ape dgn anda?
antara yg terawal kenal kat mggu taaruf uia pj
roomate
friend
dahla roomate, jiran katil lak tu...

9.Bgmana pula dgn num 4?

roomate
ketua dom
'online'-holic klu kat dom..hihi (jgn marah)

10. pesanan kepada org no 6.

senyum sokmo..:)

11. kelebihan pada no 2?

pandai berceramah
suke jamu choc cake kt klas form 5 dulu
berkepimpinan and so on.......

Monday, December 21, 2009

RefRESHmeNT




My beloved friend said that,

Merasai kehadiran Allah dalam hati,
Menjadikan kita sentiasa ada kawan,
Walaupun keseorangan.....................
Lebih2 lagi kalau kita dikelilingi dengan insan tersayang,
Kosongnya hati kita dari mengingati Allah,
Ia akan membuat kita kesepian,
Walaupun berada ditengah ramai orang..
PENUHI HIDUP DENGAN KASIH SAYANG DAN PERHATIAN DARI ALLAH

(gambar bersama budak2 dorm yang 'sengal2'...)

A visit to the parliament


Actually, selama hidup diatas muka bumi Allah ni tak pernah aku mimpi nak masuk parlimen.mungkin dah tertulis takdir di atas sane aku akan pergi parlimen pada 14 disember 2009, bukan rombongan universiti tapi adalah.............haha
i think that maybe it's just by chance..
keseronokan apa yang ade kat sane??
macam2.............
dapat tengok org korporat secara dekat, tgk keprofesional diorang..
just want to say that many sort of people i met there. Aku pergi dgn dua org kawan dengan ber'pas'kan pelawat. maklumlah bukan ahli perlimen lagi

wakil bahagian Titiwangsa, Dr. Lo'lo'

Suasana pejabat pembangkang

Walaupun dah take a visit there i don't think that i want to be one of them. i just afraid that i enter this legal world because of fame and prestigous life. i know that i am not that person who has strong heart..
Apapun belajar dari 'sekolah' kehidupan................
Salam Maal Hijrah
>berusaha untuk jadi yang lebih baik<

Saturday, November 7, 2009

Cerita di sebalik Ziggurat (siri 1)

Masih ingat lagikah gambar di sebelah? Gambar ini ada dalam buku teks sejarah tingkatan empat.

Inilah Ziggurat. Ziggurat dibina pada zaman tamadun Mesopotamia.
Sekarang marilah bersama-sama saya menyelusuri sejarah dan cerita di sebalik "Ziggurat of Ur" dengan 'scroll down' sehingga ke penghabisan cerita saya yang diambil daripada sejarah..




Ziggurat atau lebih dikenali sebagai "Great Ziggurat of Ur", bermakna "House whose foundation creates terror", terletak di Bandar Ur berdekatan dengan Nasiriyah yang mana pada hari ini dijumpai di Dhi Qar, Iraq.

SEJARAH PENUBUHAN ZIGGURAT

Ziggurat dibina oleh Raja Sumeria yang bernama Ur-Nammu dan anak lelakinya, Shulgi ketika dinasti ketiga Ur (21 abad sebelum kedatangan Nabi Isa). Ziggurat merupakan sebuah kuil yang berfungsi sebagai pusat pentadbiran bandar Ur, yang juga merupakan makam tuhan bulan (Nanna), kononya dewa yang menaungi Bandar Ur.

Ziggurat siap sepenuhnya ketika zaman pemerintahan Raja Shulgi. Untuk mendapatkan kesetiaan total daripada rakyat jelata, baginda mengaku dirinya sebagai tuhan.

Berikut merupakan ukuran tangga yang terdapat pada Ziggurat:

1. Kepanjangan : 210 kaki (64 m)
2. Lebar : 150 kaki (46 m)
3. Ketinggian : Lebih daripada 100 kaki (30 m)

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sekarang simpan dahulu cerita Ziggurat.
Ingatkah anda pada Raja Namrud (King Nimrod) yang menentang ajaran yang dibawa oleh Nabi Ibrahim? Mari kita kaji siapakah Raja Namrud sebenarnya....

Raja Namrud hidup sekitar tahun 2275 SM-1943 SM adalah salah satu raja yang memerintah Mesopotamia purba (kini dikenali negara Iraq). Nama lengkap Raja Namrud ialah Namrudz bin Kan'aan bin Kush bin Ham bin Nuh (Nabi Nuh a.s.). Selain itu beliau juga diberi gelaran Dewa Bacchus atau Dewa Wain serta Dewa Matahari. Nama Namrud sendiri merupakan kata jamak yang mempunyai pengertian "Mari memberontak". Namanya tercatat dalam Taurat, Injil dan kisah-kisah Islam.

Kehidupan Awal

Bapa Namrud ialah Kush iaitu cucu kepada Nabi Nuh a.s., manakala ibunya bernama Semiramis. Ibunya talah berkahwin dengan bapanya ketika usia remaja. Dipercayai sehari selepas mengadakan hubungan kelamin, bapanya meninggal dunia. Oleh itu Namrud lahir tidak berbapa.

Ibunya adalah seorang yang cantik lagi bijaksana. Setelah Namrud dilahirkan, ibunya membuat cerita kononnya dia tidak pernah disentuh manusia oleh itu Namrud adalah anak yang suci. Ini telah menambahkan keyakinan Namrud bahawa dia adalah anak Tuhan. Apabila beliau menjadi dewasa, Namrud menjadi seorang yang kacak dan ibunya cemburu dengan kawan wanitanya. Kemudian Semiramis telah berkahwin dengan Namrud iaitu anaknya sendiri.

Raja Namrud merupakan seorang raja yang dianugerahi daya intelek yang tinggi dan menjadi pakar dalam pelbagai bidang seperti seni reka, matematik dan ilmu falak. Kecerdasan yang dimiliki Namrud menyebabkannya menjadi seorang yang sombong dan takabbur sehinggakan mengaku dirinya sebagai seorang ateis dan juga sebagai Tuhan. Malangnya kebijaksanaan yang dimiliki Namrud disalahgunakan untuk menyesatkan umat manusia.

Pada satu malam Raja Namrud bermimpi melihat bintang yang terbit dari barat. Semakin tinggi ia naik semakin terang bintang itu menyinar. Sehinggakan ia sampai ke zenith dimana ia menerangi seluruh alam semesta. Penasihatnya memberi tafsiran bahawa akan lahir seorang insan di Faddam A'ram dalam masa setahun, yang mana insan itu akan menjadi pemusnah batu berhala sekaligus membuktikan kepalsuan Raja Namrud. Insan itu akan membawa agama tuhan yang esa dan menyebabkan Raja Namrud mati dalam keadaan dahsyat.

Kemudian Raja Namrud memerintahkan supaya semua bayi dan wanita yang mengandung dibunuh dalam masa setahun di Faddam Aram. Walau bagaimanapun dengan kuasa Allah ibu Nabi Ibrahim terselamat. Maka lahirlah Nabi Ibrahim di muka bumi ini di saat Raja Namrud menyangka usahanya telah berhasil.

Ketika Nabi Ibrahim dewasa, beliau telah memecahkan beberapa batu berhala. Ini telah meninbulkan kemarahan rakyat jelata yang kemudiannya membawa baginda ke muka pengadilan Raja Namrud.

Ditanyalah Nabi Ibrahim oleh Raja Namrud: "Apakah engkau yang melakukan penghancuran dan merosakkan tuhan-tuhan kami?" Dengan tenang dan selamba, Nabi Ibrahim menjawab "Patung besar yang berkalungkan kapak dilehernya yang melakukannya. Cuba tanya saja kepada patung-patung itu siapakah yang menghancurkannya." Raja Namrud pun terdiam sejenak. Kemudian beliau berkata : "Engkaukan tahu bahwa patung-patung itu tidak dapat bercakap dan berkata mengapa engkau minta kami bertanya kepadanya?" Maka tibalah masa yang dinanti-nantikan oleh Nabi Ibrahim, lalu berkata : "Jika demikian halnya mengapa kamu sembah patung-patung itu yang tidak dapat berkata, tidak dapat melihat dan tidak dapat mendengar, tidak dapat membawa manfaat dan menolak mudharat, bahkan tidak dapat menolong dirinya sendiri daripada kehancuran dan kebinasaan? Alangkah bodohnya kamu dengan kepercayaan dan persembahan kamu itu! Tidakkah dapat kamu berfikir dengan akal yang sihat bahwa persembahan kamu adalah perbuatan yang keliru yang difahami oleh syaitan. Mengapa kamu tidak menyembah tuhan yang menciptakan kamu, menciptakan alam sekeliling kamu dan menguasakan kamu di atas bumi ini dengan segala isi dan kekayaan. Alangkah hinannya kamu dengan persembahan kamu itu."

Setelah selesai Nabi Ibrahim berhujah, maka barulah Raja Namrud sedar yang pemuda yang berada di hadapannya ketika itu merupakan insan yang dijanjikan kemunculannya... .........

Sebagaimana yang telah diceritakan, Raja Namrud merupakan salah seorang raja yang hidup pada zaman tamadun Mesopotamia dan bangunan yang besar wujud sebagai pusat kegiatan keagamaan adalah ZIGGURAT. Dalam Al-Quran pula diceritakan pertembungan Nabi Ibrahim dan Raja Namrud. Bukankah al-Quran itu kitab yang benar datang daripada Allah?

Maka, kawasan patung berhala yang telah dipecahkan oleh Nabi Ibrahim adalah ZIGGURAT yang kita pelajari dalam sejarah....

-History is about to repeat itself-
(rujukan: wikipedia)

Sunday, November 1, 2009

Rahsia solat awal waktu



Ditulis oleh Ustaz Zahazan

umaat, 17 Julai 2009 17:35



Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.

Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.
Waktu Zuhur
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?
Waktu Asar
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu .). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita
Waktu Maghrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.
Selepas tengah malam
, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.
Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya .


wallahua'alam.....


** Walau apapun semua rahmat yang dikurniakan adalah dengan keizinanNYA. Oleh itu, janganlah solat awal sebab hanya nak menyerap tenaga2 cahaya ini. Niatlah semata-mata untuk DIA, bersyukur atas segala nikmat.

Saturday, October 31, 2009

Ailurophobia

**My post today is dedicated to my old friend, Nurul Athirah binti Mohd Sobri who always inspiring me.

Ailurophobia definition (a fear of cats)

Ailurophobia, also known as elurophobia, felinophobia, galeophobia or gatophobia, is an abnormal and persistent fear of cats usually caused by a negative past experience. Sufferers from ailurophobia experience undue anxiety about encountering or being attacked by cats. The phobia can become quite irrational if left untreated.

How to cure ailurophobia (a fear of cats)

The only way to completely free yourself of the fear of cats is to re-programme your mind under self-hypnosis. It is said that the conscious part of our brain accounts for about ten percent and so if you try to make positive changes purely on a conscious level you are bound to fail. By using self-hypnosis to break free of a negative pattern of behaviour and accept positive new conditioning in its place you are using the larger part of your unconscious mind, which is why hypnosis is so effective in overcoming phobias and creating permanent positive changes. Follow the instructions in the guide and you will free yourself from ailurophobia forever.

for more information : http://www.hypnosisaudio.com/downloads-fear-of-cats-phobia.htm


Tu kita 'copy paste' jer drpd tnet. Sebenarnya kita tak tahulah macam mana perasaan awak bila berhadapan dgn kucing. Sebabnya kita tak pernah rasa apa yang awak rasa. Tapi kalau phobia dgn kucing tak semestinya kita benci kan? kita cuma rasa takut, mungkin takut dgn kuku dia maybe? takut kena cakar?

Tapi kalau kte perhati betul2 sebenarnya kucing tu cute. Kucing tu kan kesayangan Rasullullah. Kadang- kadang tu bila dah nampak kucing (sesetengah orang la), disebabkan phobia, tertendang ataupun terpijak ekor kucing tu. So kalau rasa terlakukan kekejaman jauh2kanlah diri daripada kucing. Kita pun sebenarnya tak tahu nak bagitahu macam mana but just change you mind setting.

Kucing ni manja, memahami dan kadang-kadang nakal. Kalau kita betul2 sayang dengan kucing, sometimes boleh jadi ada sense @ chemistry antara tuan dan kucing tu sendiri. Kalau ikut pengalaman kita, satu perkara yang kita suka dgn kucing adalah bila kucing tu "mem'volunteer'kan" dirinya baring dekat dengan kita. Rasa macam disayangi dan difahami oleh kucing tu sendiri.

Apapun just try to change your mind setting. If it doesn't work, it's ok.

Thursday, October 29, 2009

AnDa PembaCa AktiF @ pAsiF??^_"


* This article is my personal observation and it may be persuasive.

Menghabiskan "Maryamah Karpov" beberapa minggu yang lepas membuatkan aku terfikir, 'pembaca jenis apakah aku ini?' atau 'Apakah aku benar2 menyerap apa yg di baca dan menggunakan segala keupayaan yg ada dalam membaca?'.

(It kept pestering me, and i read better after that)

Kajian saintifik menunjukkan, orang yang banyak membaca dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Aku yakin sekali bahwa keistimewaan ini terletak pada daya imaginasi dan penilaian (judgement of what is right and wrong) logik yg digunakan ketika membaca.

Apa yg terjadi ketika membaca "Maryamah Karpov"?
Because of i'm really excited to know the end of the story i just left out some beneficial information that need high imagination. Is this the only reason why i read? to know the ending? Of course not.

Oleh kerana aku ingin menyerap sari pati ilmu sebanyak-banyaknya ketika membaca, so i just avoid some sort of novel (not all).

Membaca bukan hanya untuk mendapatkan keseronokan dan kepuasan, tetapi berapa banyak pengetahuan yang kte dapat dan penilaian serta bidasan (for things that not appropriate) berdasarkan ilmu dan pengalaman.

Reading is not just for having fun but it is more than that.
Sometimes
reading makes me happy
reading makes me confident
reading makes me simply better..







Tuesday, October 27, 2009

Currently



My writing today is dedicated to my beloved old friend who were came from sambbst.

Semester 2 is just begun. My first class for this semester will start tomorrow, at 8 in the morning. Thank God, i don't have to repeat any subject. Alhamdulillah, my result isn't bad at all for the beginning. But i realise that i need to strive for my excellency in the future. Life in campus is not same with that of school. I need to be independence. I need to be competitive. There are so many students here to compete.
But i don't want to rack my brain by just thinking to be the no. 1.

Of course i want to be an excellence student. But it is not everything. Learning is not just sticking our eyes on the books that we need to study and thinking just exam!exam!. I know that i am that sort of student. I need to modify my perception of something a little bit. Learning process has many ways. Sometimes it is happen just like that. Undeliberately.

I need to extend my ability given by God in all types of knowledge. Formally or informally. Enjoy myself as long as it is accordance to Syariah Law. But i always commit sins. What else? Make my surround environment or my whole life as a place of gaining knowledge.

Thank to my friends (especially those who were from sambbst), because they are part of my life that play important roles in moulding me. Moulding me in ways that i couldn't tell you, and it always hidden in the bottom of my heart.

Sometimes not all things can be told or make it obvious, but it doesn't mean that it has no value at all. It's just hidden somewhere.




Saturday, October 17, 2009

AMOR y PASION...



"Amor y Pasion" merupakan istilah Sepanyol yang membawa maksud cinta dan kasih sayang. Dalam banyak2 peringkat cinta ada satu peringkat dimana reaksi kimia berlaku antara dua insan yg telah diciptakan ALLAH yg saling melengkapi antara satu sama lain. Dan reaksi tersebut terjadi antara Adam dan Hawa. Setiap insan tidak dapat lari daripada perasaan ini. Aku ini tidak punya apa2 melainkan seorang budak yg masih mentah yg cuba menyuarakan pendapatnya sendiri.

Memandangkan aku ini sedang meningkat dewasa, dan dikelilingi rakan2 yg juga acapkali membicarakan soal 'cinta', byk persoalan dan kesimpulan mentah yg ku adun sendiri yg aku sendiri tidak pasti ketepatan acuannya.

Persoalan pertama,
apakah istilah 'couple' dapat menterjemahkan isi hati yg penuh dgn rasa cinta yg meluap2 dgn cara yg betul? Tidakkah cinta dalam Islam begitu suci sehingga diciptakan ikatan perkahwinan atau nikah supaya ianya sesuai dgn naluri dan fitrah manusia? Byk batas2 yg dipelihara dalam Islam antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim. Kemudian batas2 itu digantikan dgn yg lebih baik iaitu perkahwinan.

Persoalan kedua,
Antara yg telah ditentukan pada diri setiap insan sejak azali adalah jodoh. Sedalam manapun cinta dan kasih sayang kita pada seseorang, sekiranya bukan dia yg ditakdirkan untuk kita, takkan menjadi. Apa yg terdaya dilakukan adalah dgn berdoa semoga diberikan jodoh yg baik. Jadi, apakah 'couple' mampu mempertahankan jodoh yg belum pasti? atau istilah 'couple' hanya untuk bersuka ria dan memainkan perasaan orang lain?

Sebab itu, bak kata orang,
ada cinta yg bisa membuat seseorang terapung-apung hingga ke syurga,
ada cinta yg membuat seseorang sengsara seperti di neraka,
ada cinta yg memaksa seseorang meninggalkan ajaran suci,
ada cinta yg membawa ke mercu kejayaan,
ada cinta yg membawa ke jurang kegagalan,
ada cinta yg menjadi sumbu kekuatan,

dan kadang2 cinta itu memungkinkan segalanya...






Wednesday, October 14, 2009

Finally




yeah!!
alhamdulillah finally after restraining myself from reading "Maryamah Karpov" written by

Andrea Hirata, (because i want to finish "The Prau with The Silent Soul" translated from

"Bedar Sukma Bisu" by Faisal Tehrani)today i'm very satisfied and i can start reading

"Maryamah Karpov". If i'm not doing so, i will not read "The Prau with The Silent Soul" since

the translated one has a very high language. But i'm still like "The Prau with the Silent Soul".

The book laden with huge messages, covering the area of economics, business, culture and

heritage (of the Golden Peninsula or Malay Land),marriage (involving inter-culture marriage

and an issue of young man married older woman). But over all, this is a story of a family

business in shipping company and their life has many tragic incidents. The author used

flashback technic to convey his story.


(my next book "Maryamah Karpov")




ADDICTED,




Tuesday, October 13, 2009

Lately..

It's just sometimes..
lately..
coincedentally or not..(i don't know)
i felt that a few scripts in my life,
potrayed myself...
undeliberately..

maybe it's just the beginning..
the beginning for a journey
that i called "finding myself"
(i am who i am, who decide what i'm gonna be)

Song: The Dance You Choose
Singer: Aselin Debison

..............................
[CHORUS]
Dance to the fiddles in the rhythm of the reels
Dance to the life and the love that you feel
Dance to the song of the one that you love
So true
Oh, life is in the dance you choose
Dance to the fiddles in the rhythm of the reels
Dance to the life and the love that you feel
Dance to the song of the one that you love
So true
Oh, life is in the dance you choose
...........................

HOPING FOR PERPETUAL BLESSING,



Monday, October 5, 2009

ALahai saYang..



Aku ini punya 4 ekor kucing. Satu ibu kucing (nama diberi Kucang) yang telah melahirkan dua ekor anak kucing yg comel2 (putih dan belang) dan seekor lagi kucing yang bernama Montel yang aku sendiri ambil dari SAMT Hishamuddin.


Hari ini aku punya dua buah cerita tentang kucing2ku. Namun cerita2 ini berkisar tentang kedua2 anak kucingku. Cerita pertama adalah semalam. Dan cerita kedua semestinya cerita hari ini.

CERITA PERTAMA

Tanggal 4 Ogos 2009, kedua ibu bapaku memutuskan untuk membawa Putih ke klinik. Sudah dua hari dia kelihatan tidak bermaya dan tiada selera makan. Sebenarnya ini merupakan kali pertama kami membawa kucing kami ke klinik haiwan. Jadinya, macam 'jakun 'juga lah.

Aku sungguh terpesona melihat pelbagai aksesori yang dijual di sana. Terdapat baju kucing, rantai leher, katil kucing (untuk anjing pun boleh kot!) dan minyak wangi yang terdiri daripada pelbagai bau-bauan antaranya lavender, jasmine dan.. (aku lupa).

Macam2 gelagat pemilik kucing yang kami dapat lihat. Seronok!!

Setelah beberapa minit menunggu, akhirnya tibalah giliran Putih untuk diberi rawatan. Doktor haiwan tersebut membenarkan kami masuk ke bilik. Di dalam bilik rawatan, secara informalnya aku belajar dan melihat bagaimana doktor tersebut merawat haiwan, bermula dengan mencuci mulut, telinga dan hidung sehinggalah kepada memasukkan air ke dalam badan Putih (sama seperti rawatan yang diberikan kepada manusia iaitu dengan memasukkan air melalui jarum yang dicucukkan ke badan) serta memeriksa suhu badan dengan memasukkan termometer ke dalam punggung Putih.


Putih kemudiannya diberi makan dengan menggunakan 'plastic syringe' (i'm not so sure it real name). Kata doktor, ketika haiwan sakit mereka akan hilang selera makan, jadinya kalau mereka lapar sekalipun mereka tidak akan makan. Oleh itu menjadi tugas kita sebagai pemilik empunya kucing untuk memberi makan secara paksa dengan kadar yang sedikit tetapi kerap.







Itu adalah 'plastic syringe' yang digunakan doktor (i just guess it name). Menurut doktor, Putih sakit demam, selsema dan cirit birit. Kesian Putih.. badannya lemah saja. Satu lagi fakta menarik yang aku pelajari ketika berada di sana adalah mengenai suhu demam bagi kucing. Seseorang manusia normal itu apabila demam suhu badan akan mencecah 30 darjah celcius ke atas (if i'm not mistaken) tetapi bagi kucing mereka akan demam apabila suhu badan mereka mencecah 40 darjah celcius dan keatas. Kemudian Putih diberi makan ubat dan sudah tentu kami sekali lagi melihat demonstrasi bagaimana haiwan diberi makan ubat. Ubatnya sama shaja macam manusia, ada ubat pil dan ada ubat jenis 'syrup'. Cara makan ubat sama saja macam yang manusia lakukan cuma bezanya kucing tidak perlu minum air untuk menelan ubat tersebut. Sebaliknya, pemiliknya perlu meletakkan ubat tersebut dihujung tekak kemudian tutup mulut kucing rapat2 dan urut perlahan2 tekaknya di bahagian luar.


Selesai rawatan, kami pun ingin pulang setelah membuat pembayaran yang hampir mencecah RM 100. Wow! Mujur mama bawa duit lebih. "My 'legal' assumption" kenapa agaknya ye, ubat dan rawatan haiwan sangat mahal berbanding manusia? Intuisiku berkata, "mungkin susah kot nak dapatkan bekalan untuk ubat haiwan". Kami sempat membeli sepasang rantai leher untuk Putih dan Belang memandangkan mereka sepasang adik beradik dan mengharapkan Putih boleh sembuh dengan cepat.


CERITA KEDUA


Pagi ini seperti biasa aku bangun pagi dan melihat adikku Alya, yang nakal sudah terduduk di atas kerusi belajarku bukan kerana belajar tetapi kerana main 'game' di laptopku (hampeh). Tidak lama bibik naik atas dan memberitahuku, "Kak, Putihnya dah mati, tapi pagi tadi bibik bangun pukul enam badannya masih panas." Aku tidak pasti perasaanku ketika itu samada sedih atau serba salah. Aku keliru. Aku terfikir, apakah yang menyebabkannya mati? Adakah kerana ubat atau aku yang terlambat baginya makan? Aku hanya mampu berdoa agar tidak termasuk di kalangan golongan yang menyiksa binatang. Alya dan bibikku sudah pun menangis kerana kematian Putih. Putih telah ditanam di belakang rumah kami pagi tadi.


Aku terfikir lagi, "Apakah selepas ini aku akan membawa kucing2ku ke klinik?". Aku sendiri tidak pasti. Belang masih berusia 4 bulan (akan dewasa ketika berusia 1 tahun) dan dia tinggal keseorangan. Ketika Putih mati, Belang berbunyi2 sampai serak suaranya dan berhenti berbunyi apabila melihat saudara sudah kaku dan sejuk. Aku berazam untuk menjaganya betul2 agar penyakit yang menimpa Putih tidak menimpanya juga. Sehingga akhir penulisan ini, Montel masih tidur diatas kerusi berhampiran dengan meja komputerku. Dia pun aku berazam untuk jaga baik2.



(Montel yang telah menjadi seekor kucing betina dewasa)

Sunday, September 27, 2009

Pemindahan Organ

Assalamualaikum,
(watch this video first and then you may proceed to the article above)
Enjoy it!!


video



Kata orang....
pesakit yang menerima jantung (terutamanya) atau lain2 organ daripada orang lain berpotensi besar untuk mengalami perasaan atau "inherited" sebahagian sifat orang yang menderma tersebut. Lagi-lagi kalau orang yang menderma organ tersebut telah meninggal dunia.Emmm..

My friend told me that,
Cerita ni berlaku di salah satu negara eropah (i'm not sure the validity of this story).
Salah seorang pesakit telah menerima jantung seekor babi. Selepas pembedahan, pesakit yang menerima jantung tersebut suka bermain di lumpur (seperti yang selalu dilakukan oleh khinzir-khinzir). Yang peliknya pesakit itu sebelum ini seorang yang pembersih. Apakah ianya disebabkan jantung babi yang diterimanya? Apakah kajian saintifik boleh membuktikan kesahihan fenomena ini? Sejauh manakah kebenaran mitos ini??

Only Allah knows best.....

Friday, September 11, 2009

Belajar bahasa inggeris??

Emm...
Some people said that,
"Aku lagi suka belajar bahasa inggeris dengan tengok movie,"
Ok.
tu pandangan orang .
belajar untuk menghormati kepelbagaian pendapat. (one value that we should adapt in our everyday life)

As we know that the British is one of the nation nowadays that have such open minded (today's term)

That's why the country develops rapidly. From what i've read about the country, almost everyday, the country's government is being criticised by their media, openly without any restriction and fear. One of the caused also, if i'm not mistaken, according to their constitution, one of the provision is RIGHT TO BE HEARD. and this is what they are practising now.

Before that, the civilisation of Islam from the period of our beloved Prophet Muhammad extend to the Umayyad empire, Abbasid empire, Ottoman empire and so on until the fall of islamic civilisation, they became the pioneer in this concept.

Tahukah anda??
several provision in English constitution (english law) also is said to be formulated from "Piagam Madinah" (1st 'piagam in the world').

Bagaimana??
keterbukaan yg di sebatikan dalam budaya mereka atau secara umumnya bangsa2 eropah juga sebenarnya diformulasikan daripada contoh teladan yang ditunjukkan dalam kepimpinan baginda dan kepimpinan2 islam yang seterusnya. Dan apa yang Rasullullah lakukan semuanya berdasarkan wahyu Allah (Quran dan sunnah). Sesungguhnya akhlak baginda itui merupakan Al-Quran.

Apa yang saya tahu orang kafir selalunya apabila berdepan dengan masalah yang tidak dapat mereka selesaikannya, mereka akan berbalik semula kepada ajaran yang suci lagi benar iaitu Islam. Walaupun secara tauhidnya mereka menolak ajaran islam tetapi mereka dalam diam2 mereka mengakui kebenaran agama ini.

Oppss...
terlebar pulak cerita.
tak mengapala ye..
sekali sekala nenek bercerita
maklumlah tengah gigih....huhu

ok tu pandangan orang pasal learning english,
BUT...
in my opinion i am refer most in learning the language by music.
it is one of fun way than having magazines or newspaper or english novel.
Ianya juga bisa melatih kita dalam memperkasakan deria pendengaran kita.
tahukah anda bahawasanya salah satu orang yang positif adalah orang yang banyak mendengar berbanding berkata-kata?
Now u know.
and it is less porno than movies if we are not choose good and educated movies.

Friday, August 14, 2009

Be me!!

It's just a few days left.

Wishes??

I want to travel and produce my own books. Forget it , it's for long-lasting desire. I know that it couldn't be so fast fulfilled.

Hope??

I hope that I can find myself. If only there's someone that i've no doubt to pour out all my heart content.

If only I could have be friend with someone similar to Arai. Who could tighly grab the ashes in me. and who light the flame in my broken heart.

Sometimes I feel terrible of myself. It's just like, i'm a stranger to my own life.

The day is getting near,
No matter happens....
BIG GIRL DON'T CRY..........

Monday, August 10, 2009

Aku, impian dan masa depan

Menjadi seorang pra graduan undang-undang bukan sesuatu yang mudah. Kaum kerabat sendiri apabila mendapat tahu aku mengambil jurusan undang-undang akan berkata, "Jadi lawyer la dia...."

Banyak protokol yang perlu di pelajari untuk melatih kami menjadi seorang yang profesional. Tak semua orang boleh melakukannya. Hanya yang benar-benar tahan lasak bisa mendapat tempat dalam profesion ini.

Aku?? aku tak terasa pun hendak menjadi seorang lawyer. Tapi kalau rezeki datang ...alhamdulilllah. Senang cerita not eager la.....Entahla...

Apa yang datang bermain-main di minda ku hanya ..aku ingin mengembara dan ingin menjadi seorang penulis satu hari nanti. Aku tak ada cita-cita yang spesifik, tapi itulah cita-cita yang general..

Aku ingin mengembara ke berbagai tempat supaya aku dapat menyedut berbagai pengalaman, pengajaran dan ilmu yang mungkin mana tahu dapat mengubah pandanganku tentang kehidupan.

Aku juga bercita-cita ingin menulis sebuah buku. Namun kadang-kadang aku berasa bimbang kerana aku takut tidak mampu. Bukanlah aku memperkecilkan anugerah kurniaan Tuhan terhadapku, tapi aku risau aku terpengaruh dengan cara penulisan penulis kegemaranku : Andrea Hirata, Faisal Tehrani dan Ramlee Awang Murshid.

Sejak kebelakangan ini aku sedar yang aku perlu menjadi diri sendiri, aku tak boleh menjadi orang lain ....

Aku tak boleh mudah tumbang hanya kerana doktrin jahat dalam fikiranku...
I'm still finding myself...

Sebuah mutiara kata yang aku fikir amat berguna untuk diriku, dipetik dari kata-kata Bu Muslimah, novel Lasykar Pelangi :

"Tiga perkara yang menjadikan manusia itu berubah : sekolah, membaca al-quran dan mengembara"

Dan sejak kebelakangan ini aku mulai sedar bahawa betapa lapangnya hati seorang insan seandainya dia sering mengingati mati. Tak perlu berasa tertekan hanya untuk mengejar dunia..just persediaan untuk mendekatkan diri kepada Allah, dan dalam jangka masa bertaqarrub kepada Allah adalah masa yang paling melapangkan...

Friday, August 7, 2009

Season of our life

Do you know season?? Of course everyone knows that. Last week i got one lesson pertaining to season. Now i've a tale to tell.


There are 4 seasons : spring, summer, autumn and winter........(I'l explain the tale through crops analogy )



1. Spring season






This is spring season. During spring, people plant seeds to their crops.



2. Summer season


The fruits begin to ripe..


3. Autumn season




Time to harvest the ripen one!



4. Winter season






Time to sleep. No producing during this time!



Nice pictures huh?? these are sequences of seasons. The analogy, spring is like our childhood time. When we were children and very young, we viewed this world with lots of wonderful things. Colourful and warm.



Summer is like where we are now. Teenager. Active in producing fresh and ingenuin ideas. Full of vision and ambition.



Autumn just like our retired parents. Usually during this time, people tend to mend their time with favourable activities that they could not have chances to do that during their youth.



Finally, winter season. This is the time where death very close to us.



After this, new season would come. New colours and new blooms. The death would be replaced with new birth and successor......

Tuesday, August 4, 2009



Assalamualaikum, I'm not very well since the last two days. But before that, I have managed to finish 2 books : "Sang Pemimpi" and "Edensor" the handwriting of Andrea Hirata. Both books are continuosly from "Lasykar Pelangi". I am totally ceaseless and unstoppable reading both books. Eventhough its Indonesian in 'bahasa' but still enjoyable. I am just suggesting... Here you are..!!

Sunday, August 2, 2009

ALL MY LIFE...

Enjoy the music with the lyrics above.. It gives me such huge meaning to me

Baby (x11)

I'm So Glad...

I Will Never Find Another Lover
Sweeter Than You
Sweeter Than You
And I Will Never Find Another Lover
More Precious Than You
More Precious Than You
Girl You Are..
Close To Me You're Like My Mother,
Close To Me You're Like My Father,
Close To Me You're Like My Sister,
Close To Me You're Like My Brother
And You Are The Only One My Everything
And For You This Song I Sing....

All My Life
I Prayed For Someone Like You
And I Thank God
That I..That I Finally Found You
All My Life
I Prayed For Someone Like You
And I Hope That You Feel The Same Way Too
Yes, I Pray That You Do Love Me Too

I'd Send You All That I'm Thinking Of........Baby

Said I Promise To Never Fall In Love With A Stranger
You're All I'm Thinking Of
I Praise The Lord Above
For Sending Me Your Love
I Cherish Every Hug
I Really Love You

All My Life (Ohhhh..Baby, Baby)
I Prayed For Someone Like You
And I Thank God
That I...That I Finally Found You
All My Life
I Prayed For Someone Like You
And I Hope That You Feel The Same Way Too
Yes, I Pray That You Do Love Me Too

You're All That I Ever Know,
When You Smile All My Face Always Seems To Glow,
You Turned My Life Around,
You Picked Me Up When I Was Down,
You're All That I've Ever Known,
When You Smile My Face Glows
You Picked Me Up When I Was Down
Say...You're All That I've Ever Known
When You Smile My Face Glows
You Picked Me Up When I Was Down
And I Hope That You
Feel The Same Way Too
Yes, I Pray That You Do Love Me Too

And All My Life
I Prayed For Someone Like You
And I Thank God
That I..That I Finally Found You
All My Life
I Prayed For Someone Like You
Yes, I Pray That You Do Love Me Too

All My Life
I Prayed For Someone Like You
And I Thank God
That I ..That I Finally Found You
All My Life
I Prayed For Someone Like You
Yes, I Pray That You Do Love Me Too

(Fading)
And All My Life
I Prayed For Someone Like You
And I Thank God That I...That I Finally Found You.....

ConLUSioN :
- Find your true love and be loyal
- pray for someone who can give happiness
- pray for someone who can accept you the way you are but always guide you to the
right path.
- pray for the long-lasting happiness with your beloved

That's all my info. today enjoy your life.Be youself, find yourself because you cannot pretend to be someone else as you are precious as you are.

Friday, July 24, 2009

United State???

This morning I've watched my favourite channel, Astro: Travel and Living (707). Actually I've been stucked with this channel quite a few month ago. And today I feel like sharing something i've got from this channel since it is such a very long time i'm not writing any beneficial info (i think:)). The programme named "Globe Trekker" and the host was Ian Wright. Well, what it is about? Is it related with our title today, 'United State'?

Ok, when someone mentioning about US, I'm sure that most of us think "exploitation","war","power" (of course because US is one of the most influential state nowadays), "anti-Muslim" and so on bad things about it. Focusing on our topic today forget about the irritating government. To me there is something attract my amazement to United State. But before that, let me introduce the host first, ok?





A,a,a..don't look too deep in his eyes, or... you're crush :~ . Do you know that the origin people of American continent is Indian tribe? and there is a history beyond the name "Indian". You can check it in wikipedia. I don't know where to start my story.. but i think maybe this video (i guess) can help me. Enjoy it!!
(opps sorry the video can't download because it gave such big mess to my blog music, so if you're desire to see the video, please take a visit to youtube: Relaxation Indian Flute)


How?? America beautiful isn't it? and do you know that the Indian people still survive and some of them become a lawyer in order to get back their land? Actually a long time ago the "Washecoon" ,if i'm not mistaken the spelling (the Indian calling to the 'white'), illegaly took their land to get the treasure (gold). That's all about the Indian people. I don't want other people said that i'm their successor, so eagerly talk about the Indian right. huhuhu..

Another fact that i would like to share is, do you know that 'The Yellowstone National Park' that is located in the state of Wyoming, extend into Montana and Idaho, is the first national park in the world? I have some picture to show you. Eventhough i'm not travelling there just assume that i've been there for a few month .. huhuhu


1. Idaho,







2. Wyoming,







3. Arizona and also Grand Canyon..









Tuesday, July 21, 2009

CFS IIUM Song







LET US COME ALONG AND GET TOGETHER,
AFFIRM OUR FAITH IN GOD AND THE MESSENGER,
LIGHT THE FLAME OF LOVE IN HIM WARM AND BRIGHTER,
HOLD THE ROPE AND TRUST IN HIM FOREVER,

DIVIDED WE'LL FALL, UNITED WE STAND,
UNITY BEARS THE FRUIT OF UNIFICATION,
TRIPLE I.C.E IS EVER OUR MISSION,
EXCELLENCE IN ALL WE DO IS OUR VISION,

(CHORUS)
WE ARE THE TORCHBEARERS FOR THE UMMAH, (FOR THE UMMAH..)
GUIDED BY QURAN AND SUNNAH, (QURAN AND SUNNAH..)
FOUNDATION CENTRE OF IIUM,
THE GATE OF GARDEN KNOWLEDGE AND VIRTUE..

Thursday, July 16, 2009

SeKePIng HaTi Di belaNTara Godaan

Ya Allah,
Janganlah kau cairkan aku hanya kerana panasnya matahari,
Janganlah kau bekukan aku hanya kerana sejuknya salju,
Janganlah kau tenggelamkan aku hanya kerana dalamnya lautan,
Janganlah kau jatuhkan aku hanya kerana kuatnya tarikan graviti..........

Dengarkanlah mimpi-mimpiku setiap hari Ya Allah,
Kuatkanlah aku Ya Allah,
Tunjukkanlah aku jalan yang benar Ya Allah,
Teguhkanlah azamku,
Janganlah kau lalaikan aku hanya kerana indahnya isi dunia..
Amin....

Sunday, June 28, 2009

I'm crush..




I completely finished read this book a few days ago. Lasykar Pelangi is a remarkable book. I don't know how to express my love to this story. It rejuvenate my positive energy, giving back my spirit and cultivate braveness in me. I impress with Lintang, , Ikal(the writer himself) and Arai(another character in Andrea Hirata' second book after Lasykar Pelangi). They have such strong willing heart. They chased after their dreams regardless the hardship that they have to face.

Laskar Pelangi...

The member of this team..
I just want to say that they have such a wonderful childhood memories. Not everyone could have this chance. In the middle of poverty, they build their friendship. Below the tree of "cemara angin", they gathered...
How such nice experience.....

Actually, I've been looking this book for not more than a year and I'm still not watch the movie.

There are few lessons from this book:

1. Knowledge should be valued
2. Chased after your dream, ignore all obstacles
3. Yeah, it is true that we have to be realistic, but sometimes we got to be a dreamer, for a particular thing so that we can change word 'impossible' to 'possible'.

Conclusion:
I've been pondering about this matter, Do Lintang an indigo kid?..emm what a 'mushkilah'.

Thursday, June 25, 2009

Miss u a lot..

I don't know why, lately i feel stranded. Going very far from my beloved. my dear friends , if u read this blog please keep in touch with me. i miss u a lot. i've made several call with some of my friend, but the result is "please try later, thank you". maybe i'm quite pessimistic, and i realise that i should think like this, "O, maybe they have lot of works to do". But i can't bear of feeling this missing. How i wish that we have another chance to be together like we did in the past...

Sunday, May 31, 2009

UIA oh.. UIA

Hari ini genap tiga hari aku berada di Centre of Foundation Studies (UIA) di kampus Nilai. Well even kampus kat sini x secantik main campus kat Gombak tp it's okay. Pada 24 may aku mula mendaftar di Petaling Jaya and stay there until Friday induction programme. Kenapa?? sbb kampus di Petaling Jaya is for science-based student only. For nilai it's special for art-based student. Kt sini competition agk tinggi or tough. semua org kat sini pandai2. sometimes rasa rendah diri pulak. tp takpe this is the new beginning. I have to strive to excel. and for formal ceremony or educational programme we have to speak in english or arabic, but usually people here use english not many of us can speak in arabic fluently, but i think most of them can speak english, i mean better english.

Here, (nilai) there are some foreigners and i'm quite excited.(huhu). perkara yg i think i suppose to tell you that di kampus ni dekat dgn nilai square so bolehlah cuci mata, klu x beli pon, tgk2 aje.and 10 jun ni dgr2 akan ader uptown berhampiran ngan kampus kitorang. entahlah ... memang seronok tp emm kne jge perbelanjaan. Being here, i realise that how hard to live by my own. i have to control my badget and others. smpai cni aje. nnti cyber-cafe ni charge lebih lak. assalamualaikum ...salam sayang..

Wednesday, May 13, 2009

TanggaL 11 Mei 2009

Tipah dan sakinah dah masuk KUIS,
Mardhiah pun sama,
On call.. kak iera 25 haribulan ni,
Farzana dan aqilah pulak masuk matriks

Aku??
beginilah aku masih dalam keadaan menunggu-nunggu, still waiting for my second application UPU, and still confusing in making choices. Even tawaran yang dapat tak banyak pun. I got offer to continue my study in lower six for stpm at S.M.K Putrajaya Presint 8 (1) and i go there. I've interested in making stpm. But i don't know wether to go UPU or continue my form six even UPU result still not announce. Just this condition complicated me and waiting for some thing is such tortured myself. Entahlah...Najwa pun sekarang kat S.M.K BBST, making her stpm (God willing).

If i get foundation studies, God willing i'll go there.
but if get diploma, maybe i'll continue my stpm. Kalau boleh nak tau keputusan rayuan esok and then aku boleh decide , barulah hati tenang.

Another problem is my mother.
Mak kalau boleh nak aku masuk universiti (asasi).
Mak pun tak kisah kalau aku nak masuk tingkatan enam. Just she sometimes (i think) don't like i'm schooling there.I understand she worried if i cannot control myself, involving something not good and also worried for my safety.But, please being supportive, and trust me. Entahlah.. bila dah besar ni aku tak suka dipandang rendah dan tak suka orang ragu2 terhadap diriku, i mean they must trust me, selagi benda tu tak salah dari sisi agama Islam.

My second problem is,
I have stand pat to take History package. There are 2 packages offered for stpm in the school.

package A- history (consist of)-general paper, malay language, business studies, and of course history.
package B- economy (consist of)- general paper, malay language, business studies/art, and economy/computing.

my mom said "history, history again why don't you choose something more challenge like economy. what use of history? the career skop?"
This situation made me complicated. i don't want it be worst.Sampai satu tahap mak cakap pakej sejarah tu kiranya kelas yang paling low even i got 6A's and something2 (well zaman sekarang ni orang dah tak pandang dah 6a, nothing should be proud of) Uhh....I do love history.

actually i'm offered science course but i don't want it. i rejected earlier, because i know and i realise now what is my quality and my limits. Besides i'm weak in calculating, i mean calculating is not my gradient. tu pun mak suruh ambil sebab peluang kerja banyak. antara minat dengan peluang kerja?
i don't know your opinion but for me, interest should comes first, when it comes everything run smoothly.

"If there's a will, there's a way"

To me word 'will' means strong desire and full of interest..

Just now i think my mom quite regret of me. what should i do?

-------------------------------------(the end of the first story)--------------------

Cerita kedua ni pula pasal sekolah baru.

SMK PUTRAJAYA PRESINT 8(1), PUTRAJAYA

my background is from islamic school from form 1 until form 5. Suddenly i got this school . the enviroment is very different. i think i almost got fever schooling here, maybe i got culture shock.

Apapun apa yang aku sedar, masa sekolah lama dulu i don't need to rack my brain thinking how should i adapt and handle this situation, but now i have to. entahla........aku slalu risau dengan keadaan sekeliling. bila dah concern dgn situasi ni brulah aku nak cari balik kekuatan yg perlu ada untuk menempuhi semua ni, walaupun sebelum ini kekuatan itu aku ambil sambil lewa sebelum ni. dan kekuatan ini adalah iman.

dan bila dah berhadapan dgn situasi ni, aku jadi kangen dgn sambbst.

apapun form 6 kat sini ok je.
malam dah tua dah. mungkin aku patut tidur. esok nak pergi sekolah, menempuhi hari2 yang menggetirkan...(buat kawan2 doakan diri ini supaya kuat jati diri).