Thursday, April 30, 2009

JuSt want To sHare...............

peOplE always say, sharing is loving......

So, emmm...........

(let me think again )
(where should i start?)

Never mind,
forget it.

I have read Milon Nandy's book titled, "Choosing the correct word for speaking and writing English everyday".

In my opinion this book is very good for all ages.

Overall, the writer highlighted some simple words that have same meaning. For example, "hear" and "listen".

How to differentiate between these two words??

emmm.....are these too hard to think?

Of course, no. Justify our mind setting that "English is fun and simple".
Back to our main point.

(all these explaination is according my own understanding, i'am not copying the book. )

"Hear" is,
We hear noises around us and we do not pay attention towards the sound.
Example: I hear some noises from the backyard.

On the other hand,

"Listen" is,
We pay attention towards the sound.
Example: If you want to avoid her, you must listen me.

Lastly, I hope this some information could give you benefit and
"Many peolpe think English is interesting to learn, but most people do not find it amusing"

(p/s: what is the differentiation between 'interesting' and 'amusing'. Think it again or get the Milon Nandy beneficial book)

Monday, April 27, 2009

SeLamAT TInggAL HiSAmuddIN..........(sweet memories)

Semalam merupakan hari terakhir aku berada di SAMT Hisamuddin. Sepanjang 4 bulan aku belajar STAM, banyak perkara yang dapat dipelajari, secara formal @ tak, even aku buat keputusan drastik nak berhenti STAM. Just it does'nt mean i do not have interest learning religion education, (it hard to say) just the course is not my line. Apapun, by the way, banyak benda yang aku pelajari. Aku belajar menjadi lebih matang (yalah kan sbb title pun dah form 6, so malulah sikit ngan adik2 bawah), belajar menjadi orang yang lebih yakin, berani dan bermaruah. Buat sahabat2 yang berada di Hisamuddin, bagi yg meneruskan STAM, keep studying and keep fighting, hope you'll get MUMTAZ. Bagi yg tak tahu nak pilih samada STAM, matriks ataupun upu, buatlah keputusan yang terbaik, i'll pray for your success.

Kepada sahabat2 yg berada di hisamuddin, (maryam jameelah, nabilah rapiee, atiqah malik, Fakhriah{fasir}, asmaa syahiifah, farikhah,shakira, nor huda abdullah, ida norfarhana, ainil hawa{aiho pot..............t}, syiqah{syico}, nida, roqaiyah{busuk}, siti nor ain, asidah, maryam, kak mira, mira, syuhada{syuvic}, azyan, fathir, adilah{edi}, husna, mia, saiedah, najihah kkb, farah huda, najwa, nadiah, farhana jailani, rifai'ah, norli, aziah, adilah dan adibah rahmat dan lain2 ) video cute ini khas untuk kalian. Hope you enjoy the video (it's amusing)


video

Saturday, April 18, 2009

macam ini lah kehidupan....

luahan ini ingin ku kongsi buat tatapan semua,
14/1/2008
8.57 p.m.
Bilik study blok D,
Asrama puteri, SAM Bandar baru Salak Tinggi,
Sepang, Selangor D.E.

Masa silam bagiku memang sesuatu yang keramat. Kerana masa silam banyak mendidik dan mengajar aku mengenali kehidupan ini. Dari semasa ke semasa aku cuba memperbaiki kesilapanku. Selalunya masa silam yang pahitlah yang terkesan di hati ini. Daripada kesedihan dan kepahitan yang ku lalui itulah aku cuba bangun. Kehidupan ini sebenarnya rumit. Pernah aku merasakan satu kepahitan yang tidak pernah terduga dan terasa. Sejak daripada itu aku cuba berubah dan baiki jalan-jalan hidupku. Aku takkan pernah memadamkan kepahitan itu daripada memori, kerana ia amat berguna.
Kadangkala aku cuba menduga diriku sendiri, "adakah aku ini insan yang pentingkan diri sendiri? Adakah aku ini insan yang sering melukakan hati insan lain? Adakah segala2nya salahku?". Semakin waktu berlalu, baru aku sedar siapa diriku yang sebenarnya. Aku banyak melakukan kesilapan. Baru kini aku mengerti apa itu erti persahabatan sejati, apa itu erti kajayaan dan kegembiraan. Walau apapun, yang pasti aku tahu sesuatu yang.........

semakin waktu berlalu, semakin misteri hidup ini bagiku,
semakin waktu berlalu, aku tak sabar2 meneroka alam baru,
semakin waktu berlalu, aku merasakan satu keluhan berat daripada diriku, yang aku sendiri tidak pasti apakah ia sebenarnya........................